California-Nevada Amphibian Populations Task Force

January 11-12, 2018

The Ridge Golf Course and Events Center

2020 Golf Course Road Auburn, CA 95602

AGENDA

Chair: Dave Bradford, Las Vegas, NV

Meeting Coordinator: Jef Jaeger, School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas

Local Organizers: Lisa Achter, Dudek & Associates, Auburn, CA

Maria Cisneros, Plumas National Forest, Oroville, CA Tina Mark, Tahoe National Forest, Nevada City, CA Craig Seltenrich, Dudek & Associates, Auburn, CA

Registration Support: Amphibian and Reptile Conservancy

Wednesday, January 10, 2018

6:30-9:00 pm No Host Meet-and-Greet at Moonraker Brewing Co., 12970 Earhart Ave #100, Auburn,

CA 95602

Thursday, January 11, 2018

7:45-8:30 am **Registration and Refreshments**

8:30-8:45 am Introduction and Announcements: Dave Bradford

Session 1

Moderator: Sarah Kupferberg, University of California, Berkeley

8:45-9:10 am Southern California's Mountain Yellow-legged Frog (Rana muscosa): Status,

Research, and Conservation Activities. Adam R. Backlin*, Elizabeth A. Gallegos, and Robert N. Fisher. US Geological Survey, Western Ecological Research Center, San

Diego, CA, abacklin@usgs.gov (25 min).

9:10-9:35 am Occurrence of California Red-legged Frogs (Rana draytonii) and Northern Red-

legged Frogs (R. aurora) in Timberlands of Mendocino County, California, Examined

with Environmental DNA. Brian H. Halstead¹, Patrick M. Kleeman²*, Caren S. Goldberg³, Mallory Bedwell³, Robert B. Douglas⁴, and David W. Ulrich⁵. ¹U.S.

Geological Survey, Western Ecological Research Center, Dixon, CA,

bhalstead@usgs.gov; ²U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, Point Reyes Station, CA; ³School of the Environment, Washington State University, Pullman,

WA: 4Mendocino Redwood Company, LLC, Fort Bragg, CA: 5Mendocino Redwood Company, LLC, Ukiah, CA (25 min).

9:35-10:00 am An Improved Camera Trap for Amphibians, Reptiles, Small Mammals, and Large

Invertebrates. Michael T. Hobbs^{1*} and Chervl S. Brehme². Wildlife Ecologist. Technologist, San Jose, CA, mhobbs2928@gmail.com; ²Western Ecological Research Center, U.S. Geological Survey, San Diego, CA (25 min).

10:00-10:35 am Break (35 min)

Using Environmental DNA to Detect Amphibians – A Case Study in Southern 10:35-11:00 am

> California. Emily A. Wilson¹*, Renwei Chen², Cheryl J. Briggs², Tom L. Dudley¹, and Edward L. Ervin³. ¹Marine Science Institute, UCSB, Santa Barbara, CA ewilson@lifesci.ucsb.edu; ²Ecology Evolution & Marine Biology, UCSB, Santa Barbara, CA; ³Merkel & Associates, Inc., San Diego, CA (25 min).

Preliminary Findings on the Age Determination of the Coastal Tailed Frog (Ascaphus 11:00-11:25 am

truei) in the Trinity Alps Wilderness, California. Adrian D. Macedo^{1,2}*, Justin M. Garwood², John O. Reiss¹, and Justin A. Demianew ^{2,3}. ¹Department of Biological Sciences, Humboldt State University, Arcata CA, adm566@humboldt; ²California Department of Fish and Wildlife, Arcata CA; ³Department of Wildlife, Humboldt State

University, Arcata CA (25 min).

Dammed Rivers: Genetic Signatures of Altered Flow Regimes in a River Breeding 11:25-11:50 am

> Frog (*Rana boylii*). Ryan A. Peek¹*, and Michael R. Miller². ¹Graduate Group in Ecology & Center for Watershed Sciences, University of California, Davis, CA ryan.a.peek@gmail.com; ²Department of Animal Science, University of California, Davis,

CA (25 min).

11:50 - 1:20**Lunch** (90 min)

Session 2

Moderator: Danny Boiano, Seguoia and Kings Canyon National Parks, CA

1:20-1:45 pm Comparison of California Tiger Salamander Breeding Pool Types and Preserve

Viability in Sonoma County. David G. Cook¹*, David L. Stokes², and Julian Meisler³. ¹Sonoma County Water Agency, Santa Rosa, CA, dcook@scwa.ca.gov; ²University of Washington Bothell, Interdisciplinary Arts and Sciences, Bothell, WA; ³Santa Rosa, CA

(25 min).

Effects of Drought on an Ephemeral Water Breeding Amphibian, the Yosemite Toad. 1:45-2:10 pm

> Cathy Brown¹*, Katie Wilkinson¹, Lucas Wilkinson¹, Stephanie Barnes², Carolyn Hunsaker³, and Marc Mazerolle⁴. ¹USDA Forest Service, Sonora, CA,

cathybrown@fs.fed.us; ²USDA Forest Service, Prather, CA; ³PSW Research Station,

Fresno, CA; ⁴Universite Laval, Quebec, Canada (25 min).

Drivers of Survival and Recruitment in Translocated Populations of the Endangered 2:10-2:35 pm

> Mountain Yellow-Legged Frog. Roland A. Knapp^{1*}, and Maxwell B. Joseph². ¹Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, University of California, Mammoth Lakes, CA, roland.knapp@ucsb.edu; ²Earth Lab, University of Colorado, Boulder, CO (25 min).

2:35-3:00 pm	Foothill Yellow-legged Frog (<i>Rana boylii</i>) Growth, Longevity, and Population Dynamics from a 9-Year Photographic Capture-Recapture Study. Koen G. H. Breedveld*, and Maria J. Ellis. Spring Rivers Ecological Sciences, Cassel, CA, koen@springrivers.com (25 min).
3:00-3:30 pm	Break (30 min)
3:30-3:55 pm	Managing Invasive Crayfish to Restore Stream Habitat in the Malibu Creek Watershed, Los Angeles Co., USA. Angela De Palma-Dow*, Joseph Curti, and Debra Sharpton. Mountains Restoration Trust, Calabasas, CA. adepalmadow@mountainstrust.org (25 min).
3:55-4:20 pm	<i>In Situ</i> Population Enhancement of an At-Risk Population of Foothill Yellow-Legged Frogs, <i>Rana boylii</i> , in the North Fork Feather River, Butte County, California. Colin P. Dillingham ¹ *, Christopher W. Koppl ¹ , Joseph E. Drennan ² , Sarah J. Kupferberg ³ , Amy J. Lind ¹ , Courtney S. Silver ⁴ , Tina V. Hopkins ¹ , Kevin D. Wiseman ² , and Karla R. Marlow ² . ¹ Plumas National Forest, Quincy, CA, cdillingham@fs.fed.us; ² Garcia and Associates, San Francisco, CA; ³ University of California, Berkeley, CA; ⁴ California State University, Chico, CA (25 min).
4:20-4:45 pm	An Update on the Center for Biological Diversity's Work to Protect Amphibians in California and Nevada. Jenny Loda, Center for Biological Diversity, Oakland, CA jloda@biologicaldiversity.org (25 min).
4:45-4:50 pm	Announcements and Adjourn

BANQUET

at

The Ridge Golf Course and Events Center (same meeting room)

Dinner is included with registration. A no-host bar will be available.

6:30-7:00 pm Guests Arrive

7:00-9:30 pm **Dinner and Presentation:**

Relict Leopard Frog: A Story of Confusion, Loss, Rediscovery and Conservation

by

Jef R. Jaeger

Assistant Professor in Residence School of Life Sciences University of Nevada, Las Vegas

Friday, January 12, 2018

7:45-8:30 am	Registration and Refreshments
8:30-8:35 am	Announcements: Dave Bradford
Session 3	
	Moderator: Ryan Peek, Graduate Group in Ecology & Center for Watershed Sciences, University of California, Davis
8:35-9:00 am	How Can We Make Meadow Restoration Work for California's Mountain Frogs? Karen Pope ¹ *, Jonah Piovia-Scott ² , Adam Cummings ¹ , and Sarah Yarnell ³ . ¹ USDA Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Lab, Arcata, CA, kpope@fs.fed.us; ² Washington State University, Vancouver, WA; ³ UC Davis, Center for Watershed Sciences, Davis, CA (25 min).
9:00-9:20 am	Cascades Frogs in Northern California: Threats, Priorities, and Opportunities. Kimberly Cook ^{1*} , Bennett Hardy ² , Karen Pope ³ , and Jonah Piovia-Scott ¹ . ¹ Washington State University, Vancouver, WA, kimberly.j.cook@wsu.edu; ² University of Wisconsin-Milwaukee, Milwaukee, WI; ³ USDA Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Lab, Arcata, CA (20 min).
9:20-9:40 am	Update on Restoration of Endangered Mountain Yellow-legged Frogs in Sequoia and Kings Canyon National Parks. Daniel M. Boiano, National Park Service, Sequoia and Kings Canyon National Parks, Three Rivers, CA danny_boiano@nps.gov (20 min).
9:40-9:55 am	Ranaviruses Infect Mountain Yellow-legged Frogs (<i>Rana muscosa</i> and <i>Rana sierrae</i>). Thomas C. Smith ¹ *, Angela M. Picco ² , and Roland Knapp ³ . ¹ Marine Science Institute, University of California, Santa Barbara, Santa Barbara, CA, t.collier.smith@gmail.com; ² Pacific Southwest Regional Office, U.S. Fish and Wildlife Service, Sacramento, CA; ³ Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, Mammoth Lakes, CA (15 min).
9:55-10:25 am	Break (30 min)
10:25-10:50 am	Relict Leopard Frog Susceptibility to Chytridiomycosis Varies by Collection Site. Anthony W. Waddle*, Ghazal Rezaei, Nikhil Pattni, Joshua E. Levy, Yesenia Vasquez, Rebeca Rivera, Frank van Breukelen, and Jef R. Jaeger. School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas, waddlea3@unlv.nevada.edu (25 min).
10:50-11:15 am	Amphibian Update for California Red-Legged Frog, Yosemite Toad, Sierra Nevada Yellow-legged Frog, and American Bullfrog in Yosemite National Park. Rob L. Grasso, Molly M. Thompson, Colleen Kamoroff*, Ninette E. Daniele, and Austin Boardman*. Resources Management and Science Division, Yosemite National Park, El Portal, CA, Rob_Grasso@nps.gov (25 min).
11:15-11:40 am	A Case for Drawing Down Fishless Ponds: Interactions Between California Redlegged Frogs (<i>Rana draytonii</i>) and Two Species of Newt (<i>Taricha torosa</i> and <i>T. granulosa</i>) at a Coastal Breeding Site. Michael F. Westphal ¹ *, Karen M. Kiemnec-Tyburczy ² , Eva Gruber ¹ , Maxwell F. Westphal ³ , and Christopher J. Lortie ⁴ . ¹ US Bureau of Land Management, Central Coast Field Office, Marina, CA, mwestpha@blm.gov;

²Department of Biological Sciences, Humboldt State University, Arcata, CA; ³Hollister, CA; ⁴National Center for Ecological Analysis and Synthesis, University of California Santa Barbara, Santa Barbara, CA (25 min).

11:40-11:55 am Announcements, Discussion of Future Meeting Venues, and Closing Remarks. Dave Bradford.

Friday Field Trip (Optional)

1:30-5:45 pm Field Trip to Chicago Park Powerhouse (Bear River Bypass Reach) and Sleephollow Creek. Led by Craig Seltenrich, Dudek & Associates, Auburn, CA.

Depart from The Ridge Golf Course and Events Center at 1:30 pm by car pool and return by about 5:45 pm. See flyer at meeting for information. Sign up at the registration desk.

Saturday Field Trip, January 13, 2018 (Optional)

8:30 am-12:30 **Field Trip to North Fork American River on Pennyweight Trail.** Led by Ryan Peek, Graduate Group in Ecology & Center for Watershed Sciences, University of California, Davis.

Depart from the Holiday Inn Auburn at 8:30 am by car pool and return by about 12:30 pm. See flyer at meeting for information. Sign up at the registration desk.

POSTERS

All Day, Thursday and Friday

Human Traffic and Habitat Complexity are Strong Predictors for the Distribution of a Declining Amphibian. Rachel Anderson. University of California, Davis, Davis, CA, rachel.betts.anderson@gmail.com.

Understanding the Detection of Environmental DNA from Yellow-legged Frogs to Develop a Recommended Sampling Protocol. Mallory E. Bedwell and Caren S. Goldberg*. School of the Environment, Washington State University, Pullman, WA, caren.goldberg@wsu.edu.

Integrating Environmental DNA Sampling into Long-term Monitoring Strategies: A Case Study for Detecting *Rana sierrae* in Streams. Holly M. Burger¹, Christina Buck¹, Erik De Silva¹, Mallory Bedwell², Caren S. Goldberg², and Andie Herman³. ¹Stillwater Sciences, Berkeley, CA; ²School of the Environment, Washington State University, Pullman, WA; ³Pacific Gas & Electric, San Ramon, CA.

Predation by Gartersnakes (*Thamnophis elegans*) on Translocated and Reintroduced Mountain **Yellow-legged Frog Populations** (*Rana muscosa* and *Rana sierrae*). Thomas C. Smith¹*, Brian Halstead², and Roland Knapp³. ¹Marine Science Institute, University of California, Santa Barbara, Santa Barbara, CA, t.collier.smith@gmail.com; ²U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, Dixon Field Station, Dixon, CA; ³Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, Mammoth Lakes, CA.

^{*} Indicates presenter in multi-authored talks or posters