California-Nevada Amphibian Populations Task Force January 12-13, 2012

Sequoia House 643 Bee Street Placerville, California

FINAL AGENDA

Chair:	David Bradford, US Environmental Protection Agency, National Exposure Research Laboratory, Las Vegas, NV		
Meeting Coordin	ator: Jef Jaeger, University of Nevada-Las Vegas, School of Life Sciences, Las Vegas, NV		
Placerville Hosts:	Rob Grasso, Eldorado National Forest, Placerville, CA Jann Williams, Eldorado National Forest, Placerville, CA		
Meeting Support	Friends of PARC (Partners in Amphibian and Reptile Conservation), now Amphibian and Reptile Conservancy		
Wednesday, January 11, 2012			
Evening	Informal, non-hosted gathering at Brick Oven Pizza, 2875 Ray Lawyer Drive, Placerville. From hwy 50 in Placerville take the Forni Road exit. Eastbound or westbound veer toward the right off the Forni Road exit off ramp and continue on Placerville Drive, then turn right onto Ray Lawyer Drive (traffic light and just past Raleys Food Market). Take first left into shopping plaza; Brick Oven on right.		
Thursday, January 12, 2012			
7:45-8:30 am	Registration and Refreshments		
8:30-8:45 am	Introduction and Announcements. Dave Bradford ¹ and Rob Grasso ² . ¹ US Environmental Protection Agency, Las Vegas, NV; ² Eldorado National Forest, Placerville, CA		
8:45-8:55 am	Welcome to Eldorado National Forest. Kathy Hardy, Supervisor, Eldorado National Forest, Placerville, CA		
Session 1	Moderator: Dave Bradford, US Environmental Protection Agency, Las Vegas, NV		
8:55-9:20 am	Can the Sierra Madre Yellow-legged Frog be Saved in Southern California? A Case Study. Adam Backlin ¹ *, Elizabeth Gallegos ² , and Robert Fisher ³ . ¹ US Geological Survey, Irvine, CA; ² US Geological Survey, Irvine, CA; ³ US Geological Survey, San Diego, CA. (25 min)		

- 9:20-9:45 am **Populational Variation of Evasive Behavior in the Oregon Spotted Frog (***Rana pretiosa***).** Kyle Tidwell^{1*}, David Shepherdson², and Marc Hayes³. ¹Portland State University, Portland, OR; ²Oregon Zoo, Department of Conservation and Research, Portland, OR; ³Wildlife Management Program, Olympia, WA. (25 min)
- 9:45-10:10 am Using Traditional Fisheries Technology to Monitor a Highly Aquatic Frog (*Rana luteiventris*) in Central Nevada. Chad Mellison¹*, Mike Cotter¹, Andy Starostka¹, and Jim Harvey². ¹U.S. Fish and Wildlife Service, Nevada Fish and Wildlife Office, Reno, NV; ²U.S. Forest Service, Humboldt-Toiyabe National Forest, Sparks, NV. (25 min)
- 10:10-10:45 am **Break** (35 min)
- 10:45-11:10 am Conservation Genetics at the Margins of a Species' Boundary: A Case Study on the California Red-legged Frog (*Rana draytonii*) in Southern California. Jonathan Richmond*, Kelly Barr, Adam Backlin, and Robert Fisher. U. S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, San Diego, CA. (25 min)
- 11:10-11:35 pm Evidence of Chytridiomycosis Resistance in Pacific Chorus Frog (*Pseudacris regilla*) Suggests Role as Reservoir in Disease Spread. Natalie Reeder^{1*}, Allan Pessier², and Vance Vredenburg¹. ¹Department of Biology, San Francisco State University, San Francisco, CA; ²Wildlife Disease Laboratories, Institute for Conservation Research, San Diego Zoo Global, San Diego, CA. (25 min)
- 11:35-11:50 am Status of the California State Listing of the Mountain Yellow-Legged Frog (*Rana sierrae* and *Rana muscosa*) as Threatened / Endangered. Mitch Lockhart, Fisheries Branch, California Department of Fish and Game, Sacramento, CA. (15 min)
- 11:50-1:20 pm **Lunch** (90 min)
- <u>Session 2</u> Moderator: Roland Knapp, Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, University of California, Mammoth Lakes, CA
- 1:20-1:45 pm Update: Columbia Spotted Frog (*Rana luteiventris*) Habitat Restoration and Population Monitoring in Central Nevada. Rachel Van Horne^{1*}, Jim Harvey¹, and Chad Mellison². ¹U. S. Forest Service, Humboldt-Toiyabe National Forest, Sparks, NV; ²U. S. Fish and Wildlife Service, Nevada Fish and Wildlife Office, Reno, NV. (25 min)
- 1:45-2:10 pm California's Amphibian and Reptile Species of Special Concern. Robert Thomson, Amber Wright*, and H. Bradley Shafer. Center for Population Biology, University of California, Davis, CA. (25 min)
- 2:10-2:35 pm Amphibian Exposure to Aquatic Herbicides. Amy Yahnke^{1*}, Christian E. Grue¹, Marc P. Hayes², and Alexandra Troiano¹. ¹Washington Cooperative Fish and Wildlife Research Unit, School of Aquatic and Fishery Sciences, University of Washington, Seattle, WA; ²Habitat Program, Washington Department of Fish and Wildlife, Olympia, WA. (25 min)

2:35-3:00 pm	Re-examination of Approaches to Manipulating Invasive Reed Canarygrass (<i>Phalaris arundinacea</i>) to Enhance Oregon Spotted Frog (<i>Rana pretiosa</i>) Oviposition Habitat in Western Washington State, USA. Marc Hayes ^{1*} , David Hays ² , Regina Johnson ² , and Julie Tyson ¹ . ¹ Washington Department of Fish and Wildlife, Habitat Program, Olympia, WA; ² Washington Department of Fish and Wildlife, Wildlife Management Program, Olympia, WA. (25 min)
3:00-3:30 pm	<u>Break</u> (30 min)
3:30-3:55 pm	SAVE THE FROGS! – Creating a Frog-Friendly California . Kerry Kriger. SAVE THE FROGS!, Santa Cruz, CA. (25 min)
3:55-4:20 pm	Status of the Mountain Yellow-legged Frog, Yosemite Toad, and Pacific Chorus Frog in the Sierra Nevada, California. Cathy Brown ¹ *, Lucas Wilkinson ² , and Katie Kiehl ² . ¹ USDA Forest Service, Albany, CA; ² USDA Forest Service, Sonora, CA. (25 min)
4:20-4:45 pm	Sierra Nevada Mountain Yellow-legged Frogs Conservation Strategy: An Integrated Interagency Restoration Plan. Steven Detwiler, Endangered Species Program, U.S. Fish and Wildlife Service, Sacramento, CA. (25 min)
4:45-4:50 pm	Announcements
5:00 pm	No-host bar and wine tasting at Sequoia House.

BANQUET AT SEQUOIA HOUSE

- 6:45 pm Dinner
- 7:30 pm Guest Speaker: Warty Toads, Tricky Frogs, and Tales of Newts. Dr. Bayard Brattstrom, Professor Emeritus, California State University Fullerton, Department of Biology, Fullerton, California

Friday, January 13, 2012

7:45-8:35 am	Registration and Refreshments
8:35-8:40 am	Announcements. David Bradford, US EPA, Las Vegas, NV
Session 3	Moderator: Rob Grasso, Eldorado National Forest, Placerville, CA
8:40-9:05 am	Evaluation of Methods for Detecting <i>Batrachochytrium dendrobatidis</i> from Formalin- preserved Amphibian Specimens using qPCR. Andrea Adams ^{1*} , John Labonte ^{1*} , Morgan Ball ² , Mary Toothman ¹ , and Cheryl Briggs ¹ . ¹ Department of Ecology, Evolution, and Marine Biology, University of California, Santa Barbara, CA; ² Cheadle Center for Biological and Ecological Restoration, University of California, Santa Barbara, CA. (25 min)
9:05-9:30 am	A Synopsis on the Vegas Valley Leopard Frog: History, Recent Findings, and Conservation Implications. Jef Jaeger ^{1*} , Michael Sredl ² , Evon Hekkala ³ , Raymond Saumure ⁴ , and Hans-Werner Herrmann ⁵ . ¹ School of Life Sciences, University of Nevada, Las Vegas; ² Arizona Game and Fish Department, Nongame Branch, Phoenix, AZ; ³ Department of Ecology and Evolutionary Biology, Tulane University, New Orleans, LA (currently, Fordham University, New York); ⁴ Southern Nevada Water Authority, Environmental Resources Department, Las Vegas, NV; ⁵ School of Natural Resources and Environment, University of Arizona, Tucson, AZ. (25 min)
9:30-10:00 am	Calibrating our Progress towards Recovery of Amphibian Populations: An Areabased Approach and Occupancy Modeling. Michael Sredl. Arizona Game and Fish Department, Phoenix, AZ. (30 min)
10:00-10:35 am	Break (35 min)
10:35-11:00 am	Ecological Role of the Salamander <i>Ensatina eschscholtzii</i> : Direct Impacts on the Arthropod Assemblage and Indirect Influence on the Carbon Cycle in Mixed Hardwood/Conifer Forest in Northwestern California. Michael Best ^{1*} and Hartwell Welsh ² . ¹ Humboldt State University, Arcata, CA; ² U.S. Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Arcata, CA. (25 min)
11:00-11:25 am	Testing Mark-Recapture Techniques for Wild Mountain Yellow-Legged Frog Tadpoles (<i>Rana muscosa</i>). Frank Santana ^{1*} and Stephanie Wakeling ² . ¹ San Diego Zoo Institute for Conservation Research, San Diego, CA; ² Department of Ecology, Evolution and Conservation Biology, University of Nevada, Reno, NV. (25 min)
11:25-11:50 am	Diet of the Cascades Frog (<i>Rana cascadae</i>) in the Trinity Alps Wilderness of Northern California: Are they really generalists? Monty Larson* and Hartwell H. Welsh. U.S. Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Arcata, CA. (25 min)
11:50-1:20 pm	Lunch (90 min)

-4-

Session 4	Moderator: Heather McKenny, Division of Resources Management and Science, Yosemite National Park, El Portal, CA
1:20-1:45 pm	Overview of a decade of amphibian research and monitoring in southern California; with focus on the Santa Monica Mountains National Recreation Area . Robert Fisher ^{1*} , Adam Backlin ² , Elizabeth Gallegos ² , Cherly Brehme ¹ , Lee Kats ³ , Kathleen Semple Delaney ⁴ , and Seth Riley ⁴ . ¹ US Geological Survey, San Diego, CA; ² US Geological Survey, Irvine, CA; ² US Geological Survey, Irvine, CA; ³ Pepperdine University, Malibu, CA; ⁴ National Park Service, Thousand Oaks, CA. (25 min.)
1:45-2:10 pm	Review of New Pesticides for Non-Target Organism Safety. Rich Bireley, Department of Pesticide Regulation, Pesticide Regulation Branch, Sacramento, CA. (25 min)
2:10-2:35 pm	Population Responses of the Foothill Yellow-legged Frog (<i>Rana boylii</i>), the Western Pond Turtle (<i>Actinemys marmorata</i>), and the Non-native Bullfrog (<i>Rana catesbeiana</i>) to the Managed Flow Regime and Altered Riverine Environments of the Trinity River, Northwest California. Hartwell Welsh ^{1*} , Donald Ashton ¹ , and James Bettaso ² . ¹ U.S. Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Arcata, CA; ² U.S. Fish and Wildlife Service, Arcata Field Office, Arcata, CA. (25 min)
2:35-2:55 pm	Terbinafine Hydrochloride as a Treatment for <i>Batrachochytrium dendrobatidis</i> Infection. Jay Bowerman ¹ , Chris Rombough ² , Sarah R. Weinstock ³ , and Gretchen E. Padgett –Flohr ^{4*} . ¹ Sunriver Nature Center & Observatory, Sunriver, OR; ² Rombough Biological, St. Helens, OR; ³ Butte, MT; ⁴ Southern Illinois University, Dept of Zoology, Carbondale, IL. (20 min)
2:55-3:20 pm	Break (25 min)
3:20-3:45 pm	Modeling the Past to Understand the Present: Historical Distribution and Patterns of Decline in the Endangered Mountain Yellow-legged Frog (<i>Rana muscosa, Rana sierrae</i>). Roland Knapp ^{1*} , Mitch Lockhart ² , and Curtis Milliron ³ . ¹ Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, University of California, Mammoth Lakes, CA; ² California Department of Fish and Game, Sacramento, CA; ³ California Department of Fish and Game, Redding, CA. (25 min)
3:45-4:10 pm	Footnotes to Eastern Sierra California Fish and Game SNYLF Restoration Projects. Dawne Emery, Heritage and Wild Trout Program; Habitat Conservation, north, Region 6; California Department of Fish and Game, Bishop, CA. (25 min)
4:10-4:35 pm	Mitochondrial Evolution and Phylogeography of the Endangered Arroyo Toad (<i>Anaxyrus californicus</i>). Robert Lovich ^{1,2*} , Ron Carter ¹ , L. Lee Grismer ³ , William Hayes ¹ , Robert Ford ¹ , and Penelope Duerksen-Hughes ¹ . ¹ Loma Linda University, Loma Linda, CA; ² US Navy, Naval Facilities Engineering Command SW, Desert Integrated Product Team, San Diego, CA; ³ La Sierra University, Riverside, CA. (25 min)
4:35-4:45 pm	Announcements, Discussion of 2013 Meeting Venue, and Closing Remarks. Dave Bradford.

-5-

Saturday, January 14, 2012

8:30 am-
1:30 pmField Trip to American River Conservancy's Gold Hill Ranch. Sign-up and
details will be provided at meeting on January 12.

* Indicates presenter in multi-authored talks