California-Nevada Amphibian Populations Task Force January 15-16, 2009

Bodega Marine Laboratory Bodega Bay, CA

FINAL FINAL AGENDA

Chair: David Bradford, US Environmental Protection Agency, Las Vegas, NV

Steering Committee: Cathy Brown, Carlos Davidson, Amy Lind, Jef Jaeger, Roland Knapp, Lara

Rachowicz, Jon Sjoberg

Meeting Coordinator: Jef Jaeger, UNLV School of Life Sciences and Public Lands Institute, Las

Vegas, NV

Local Committee: Karla Marlow, Garcia and Associates, San Francisco, CA

David Cook, Sonoma County Water Agency, Santa Rosa, CA

Thursday, January 15, 2009

7:45-8:30 am	Registration and Refreshments
8:30-8:40 am	Introduction and Announcements. David Bradford, US Environmental Protection Agency, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV
Session 1	Moderator: David Bradford, US Environmental Protection Agency, Landscape Ecology Branch, Las Vegas, NV
8:40-8:55 am	Welcome to Bodega Marine Laboratory and Reserve . Jackie Sones, Research Coordinator, Bodega Marine Reserve. (15 min)
8:55-9:20 am	Batrachochytrium dendrobatidis: A Novel Pathogen Approaching Endemism in Central California? Gretchen Padgett-Flohr* and Robert Hopkins, II. Department of Zoology, Southern Illinois University-Carbondale, Carbondale, IL. (25 min)
9:20-9:45 am	The California Amphibian and Reptile Species of Special Concern Update: Progress, Future Work, and Involvement by the CA/NV Community. H. Brad Shaffer, Robert Thomson, and Amber Wright. Section of Evolution and Ecology, University of California, Davis, CA. (25 min)
9:45-10:10 am	Population Estimates, Listing Petitions and Land Sales: True Tales of the Amargosa Toad. Brian Hobbs ¹ * and Jon Sjöberg ¹ . ¹ Nevada Department of Wildlife, Las Vegas, NV. (25 min)
10:10-10:45 am	Break (35 min)

Session 2	Moderator: David Cook, Sonoma County Water Agency, Santa Rosa, CA
10:45-11:10 am	The Role of Pesticides in the Decline of Amphibians in the Sierra Nevada, California. Gary Fellers and Patrick Kleeman. U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, Point Reyes National Seashore, Point Reyes, CA. (25 min)
11:10-11:35 am	Are Contaminants Contributing to the Decline of Cascades Frogs in California? Carlos Davidson ¹ *, Kerri Stanley ² , and Staci Simonich ² . ¹ Environmental Studies Program, San Francisco State University, San Francisco, CA; ² Department of Environmental and Molecular Toxicology, Oregon State University, Corvallis OR. (25 min)
11:35-12:00 am	Habitat Characteristics of the Shasta Salamander and Recent Findings from PG&E Re-licensing Studies. Len Lindstrand III, North State Resources, Inc., Redding CA. (25 min)
12:00-1:15 pm	<u>Lunch</u> (75 min)
Session 3	Moderator: Betsy Bolster, California Department of Fish and Game, Sacramento, CA
1:15-1:40 pm	The USFS Sierra Nevada Amphibian Monitoring Program: What Long-term Monitoring Can Tell Us. Cathy Brown, USDA Forest Service, PSW Research Station, Berkeley, CA. (25 min)
1:40-2:05 pm	Incidence of a Fungal Pathogen in <i>Rana cascadae</i> and other Amphibian Species in the Mountains of Northern California. Jonah Piovia-Scott ^{1*} , Karen Pope ² , Esther Cole ³ , Janet Foley ⁴ And Sharon Lawler ^{1,3} . ¹ Center for Population Biology, University of California, Davis, CA; ² USFS Redwood Sciences Laboratory, Arcata, CA; ³ Ecology Graduate Group, U.C. Davis, Davis, CA; ⁴ School of Veterinary Medicine, U.C. Davis, CA. (25 min)
2:05-2:25 pm	Geographic and Historical Distribution of Ranaviruses and the Potential for Spread into Uninfected Areas. Angela Picco ¹ *, H. Brad Shaffer ² , and James Collins ³ . ¹ United States Fish and Wildlife Service, Sacramento, CA; ² Section of Evolution and Ecology, University of California, Davis, CA; ³ School of Life Sciences, Arizona State University, AZ. (20 min)
2:25-2:50 pm	Overview of the Lower Colorado River Multi-Species Conservation Program with Emphasis on Covered Amphibian Species. Allen Calvert, Bureau of Reclamation, Boulder City, NV. (25 min)
2:50-3:20 pm	Break (30 min)

Session 4

Moderator: Carlos Davidson, Environmental Studies Program, San Francisco State University, San Francisco, CA

3:20-3:45 pm

Differential Impact of Chytridiomycosis on Amphibians Across an Elevation Gradient. Roland Knapp, Sierra Nevada Aquatic Research Laboratory, Mammoth Lakes, CA. (25 min)

3:45-4:10 pm

Rapid Spread of *Batrachochytrium dendrobatidis* Causes Chytridiomycosis Outbreaks and Extinctions in Yellow-legged Frogs of the Sierra Nevada. Vance Vredenburg¹, Roland Knapp², Tate Tunstall³, and Cherie Briggs³. ¹San Francisco State University, Department of Biology, San Francisco, CA; ²Sierra Nevada Aquatic Research Lab, University of California, Crowley Lake, CA. ³University of California Santa Barbara, Department of Ecology, Evolution and Marine Biology, Santa Barbara, CA. (25 min)

4:10-4:35 pm

Conservation and Ecological Studies of the Endangered California Tiger Salamander in Sonoma County (update). David Cook¹*, David Stokes², and Peter Trenham³. ¹Sonoma County Water Agency, Santa Rosa, CA; ²University of Washington, Bothell, WA; ³University of California, Davis, CA. (25 min)

4:35-4:50 pm

APTF Business (15 min)

- 1. 2010 meeting venue and committee
- 2. 2010 meeting dates: tentatively Jan. 7-8
- 3. Website update
- 4. List of publications
- 5. Other

Evening

Dinner on your own; suggestions will be provided.

Posters

All Day, Thurs-Fri Mitigation and Monitoring Efforts for California Red-legged Frog (*Rana draytonii*) and California Tiger Salamander (*Ambystoma californiense*):

Successful Breeding in a Constructed Pond. Kevin Wiseman¹, Debie Montana²,

Joseph Drennan¹, and Karla Marlow¹. ¹Garcia and Associates, San Francisco, CA;

²Pacific Gas and Electric Company, San Ramon, CA.

PARC (Partners in Amphibian and Reptile Conservation), Emphasis on Southwest PARC Region. Kary Schlick¹ and Ernesto Garcia². ¹SW PARC Steering Committee Member, Six Rivers National Forest, Eureka, CA; ²Partners in Amphibian and Reptile Conservation, US Fish and Wildlife Service, Weaverville, CA

Arroyo Toad management on Camp Pendleton (approx. title). Sherri Sullivan, Wildlife Management Branch, Marine Corps Base, Camp Pendleton, CA

Friday, January 16, 2009

7:45-8:30 am	Registration and Refreshments
8:30-8:35 am	Announcements. David Bradford, US EPA, Las Vegas, NV.
Session 5	Moderator: Gary Fellers, U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, Point Reyes National Seashore, Point Reyes, CA
8:35-9:00 am	Translocation of California red-legged frogs (<i>Rana draytonii</i>). Thomas Newcomb ^{1*} , Bert Mulchaey ¹ , Trish Tatarian ² , and Jose Setka ¹ . ¹ East Bay Municipal Utility District, Oakland, CA; ² Wildlife Research Associates, Santa Rosa, CA. (25 min)
9:00-9:25 am	Prevalence of Parasites and Pathogens in Foothill Yellow-legged Frogs (<i>Rana boylii</i>) in Humboldt County, California. Jamie Bettaso ¹ *, N. C. Nieto ² , S. R. Goldberg ³ , C. R. Bursey ⁴ , A. Picco ⁵ and L. Schloegel ⁶ . ¹ US Fish and Wildlife Service, Arcata, CA; ² School of Veterinary Medicine, UC Davis, CA; ³ Department of Biology, Whittier College, Whittier, CA; ⁴ Department of Biology, Pennsylvania State University–Shenango Valley Campus, Sharon, PA; ⁵ US Fish and Wildlife Service, Sacramento, CA; ⁶ Consortium for Conservation Medicine, New York, NY. (25 min)
9:25-9:50 am	Monitoring Columbia Spotted Frog in Northeastern Nevada. Maija Meneks, Humboldt-Toiyabe National Forest, Elko, NV. (25 min)
9:50-10:15 am	Synopsis of 2008 California Department of Fish and Game (CDFG) Activities Related to Amphibian Conservation. Betsy Bolster, California Department of Fish and Game, Sacramento, CA. (25 min)
10:15-10:50 am	Break (35 min)
Session 6	Moderator: Vance Vredenburg, San Francisco State University, Department of Biology, San Francisco, CA
10:50-11:15 am	Ranid Frog Update in Southern California and Repatriation Discussion. Adam Backlin ^{1*} , Elizabeth Gallegos ¹ , Frank Santana ² , and Robert Fisher ¹ . ¹ U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, San Diego Field Station, CA; ² Conservation and Research for Endangered Species, Zoological Society of San Diego USA. (25 min)
11:15-11:40 am	Movement Patterns and a Proposed Core Habitat Protection Zone for the Yosemite Toad (<i>Bufo canorus</i>). David L. Martin, Department of Ecology, Evolution and Marine Biology, University of California, Santa Barbara, CA. (25 min)
11:40-12:05 am	Estimating the Distribution of Genetic Variation within the Narrow-headed Gartersnake (<i>Thamnophis rufipunctatus</i>) and it's Utility in Informing Conservation Management Practices. Dustin Wood ^{1*} , Andrew Holycross ² , Julio

Lemos Espinal ³, and Robert Fisher¹. ¹U.S. Geological Survey, Western Ecological Research Center, San Diego Field Station, CA, dawood@usgs.gov; ²School of Life Sciences, Arizona State University, Tempe, AZ; ³Laboratorio de Ecologia, Iztacala UNAM, Mexico. (25 min)

12:05-1:20 pm **Lunch** (75 min)

<u>Session 7</u> Moderator: Jef Jaeger, UNLV School of Life Sciences and Public Lands Institute, Las Vegas, NV

1:20-1:45 pm

A Review of Current Research at the Redwood Sciences Laboratory on
Amphibian Population Status on Northwest California Landscapes. Hartwell
Welsh, Jr.*, Karen Pope, Garth Hodgson, Don Ashton, and Clara Wheeler. USDA
Forest Service, Pacific Southwest Research Station, Redwood Sciences Laboratory,
Arcata, CA. (25 min.)

1:45-2:10 pm PG&E Relicensing Studies: An Overview of our Current Amphibian Surveys.

Andie Herman, Pacific Gas and Electric Company, Environmental Services, Chico, CA. (25 min)

2:10-2:35 pm Growth, Development, and Susceptibility to Parasites of Larval Foothill Yellow-legged Frogs (*Rana boylii*) in Relation to Water Temperature: Implications for Management of California's Hydroelectic Dams. Alessandro Catenazzi¹ and Sarah Kupferberg²*. ¹Department of Integrative Biology, University of California, Berkeley, CA; ²Questa Engineering, Pt. Richmond, CA. (25 min)

2:35-3:00 pm

Assessing Effects of Altered Hydrologic Regimes on Rana boylii Using a

Population Projection Model. Amy Lind^{1*}, S.J. Kupferberg², and W.J. Palen³.

¹USDA Forest Service, Sierra Nevada Research Center, Davis, CA; ²Questa

Engineering, Pt. Richmond, CA; ³Department of Biological Sciences, Simon Fraser

University, Burnaby, BC, Canada. (25 min)

3:00-3:25 pm Break (25 min)

Session 8 Moderator: Karla Marlow, Garcia and Associates, San Francisco, CA

3:25-3:50 pm Spatial Distribution, Habitat Preference, and Detection of the Northern Redlegged Frog in Ephemeral Wetlands: A Baseline for Future Monitoring? Carrie Sendak*^{1,2} and John Reiss². ¹USFS Pacific SW Research Station, Sierra Nevada Research Center, Berkeley, CA: ²Humboldt State University, Arcata, CA. (25 min)

3:50-4:15 pm Pathogenicity of *Batrachochytrium dendrobatidis* In Two Threatened California Amphibians: *Rana draytonii* and *Ambystoma californiense*. Gretchen Padgett-Flohr, Department of Zoology, Southern Illinois University-Carbondale, Carbondale, IL. (25 min)

4:15-4:40 pm Comparative Microhabitat Characteristics at Oviposition Sites of the California Red-legged Frog (*Rana draytonii*). Jeff Alvarez^{1*}, David Cook², and Michael Van Hattem^{3, 4}. ¹The Wildlife Project, Modesto, CA; ²3003 Magowan Drive, Santa Rosa, CA; ³Lawrence Livermore National Laboratory, Livermore, CA; ⁴current address: California Department of Fish and Game, Eureka, CA. (25 min)

4:40-4:50 pm **Closing Remarks.** Dave Bradford.

Saturday, January 17, 2009

9:00-2:00 pm **Field Trip to Bouverie Preserve, Sonoma Valley (see flyer).** Further details and meeting location to be announced. Trip leader: David Cook.

^{*} Indicates speaker in multi-authored talk.